Ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος είναι προτιμότερο και πολύ οικονομικότερο (από άποψη σπατάλης νερού) από το απλό πότισμα δια χειρός.
Αυτός ο τρόπος ποτίσματος φροντίζει για το πότισμα ενός κήπου σε καθορισμένους χρόνους και με ελεγχόμενες ποσότητες νερού.
Είναι μια εύκολη και πολύ οικονομική λύση καθώς, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να κάνει οικονομία έως και 80%.
Επίσης, δεν χρειάζεται η έγνοια και παρουσία των ανθρώπων που ζουν σε ένα σπίτι για το πότισμα.
Μερικοί πιστεύουν πως είναι πανεύκολο να στήσουν μόνοι τους μια εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος. Το αποτέλεσμα όμως προδίδει τον ερασιτεχνισμό τους: Ο κήπος είτε δεν είναι επαρκώς ποτισμένος και τα φυτά πάσχουν από έλλειψη νερού, είτε είναι υπερβολικά ποτισμένος και τα φυτά κιτρινίζουν αλλά και υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού χωρίς λόγο.